Het begin

Lezen is mijn levensbehoefte. Van kinds af aan las ik alles wat er te lezen viel, zelfs een papieren krant die als verpakking voor tempé werd gebruikt in een ‘warung’. Ik had het geluk dat ik ooit op een school heb gezeten waar een bibliotheek aanwezig was. Niet een bibliotheekje, maar echt een bibliotheek vol met leuke en mooie boeken. Ik nam altijd een paar bibliotheekpasjes van andere kinderen mee, zodat ik zoveel mogelijk boeken kon halen. Tja, ik verslond toen de boeken. Ik was blij dat ik ooit in aanraking ben gekomen met al die mooie vertalingen van Asterix tot ‘Le Petit Prince’. In mijn jonge jaren, werd de krant Jawa Pos en het tijdschrift Hai van Arswendo mijn deur tot de wijde wereld.

Door al dat lezen kon ik toen de schoonheid van het leven zien, ondanks dat het leven niet altijd meeviel. Ik stond open voor nieuwe ideeën en mijn horizon werd niet beperkt tot mijn dagelijkse bestaan. Met mijn verbeelding kon ik overal en nergens zijn. Daar kon ik komen en gaan wanneer maar ik wilde.

You seemed so far away,” Miss Honey whispered, awestruck.
“Oh, I was. I was flying past the stars on silver wings,” Matilda said.
“It was wonderful.”
(Roald Dahl, Matilda)

Wat lezen betreft hebben Nederlandse kinderen hier echt heel veel geluk. Er is zoveel aanbod in kinderboeken. Er is wel altijd wel ergens in de buurt een bibliotheek te vinden. Daar kunnen kinderen gratis lid worden en bijna alles lezen wat ze maar willen lezen. Het leesklimaat is breed gestimuleerd door de overheid. Alle instellingen die zich bezighouden met het bevorderen van lezen en leesplezier kunnen altijd rekenen op steun van het rijk.

Door mijn werk kom ik steeds meer in aanraking met boeken met als voornaamste de kinderboeken. Ik kom zo veel mooie en bijzondere kinderboeken tegen, zowel de Nederlandse als de vertaalde boeken. Zo mooi dat ik er verliefd op word, niet alleen door de schoonheid van de woorden maar vaak ook door de bijzondere illustraties in het boek.

Die mooie dingen van de Nederlandse kinderboeken waar ik hier van kan genieten wil ik graag delen met iedereen in Indonesië die van kinderboeken houdt. Ik hoop dat er steeds meer mooie en goede boeken verschijnen in Indonesië en dat daardoor meer kinderen van lezen zullen gaan houden en ik hoop ook dat veel en veel meer kinderen – voornamelijk degenen die met minder geluk zijn geboren – ooit plezier en geluk kunnen vinden in het lezen! Zoals Louise de Gaay Fortman aan het begin van de 20ste eeuw zei:

“Waar levensomstandigheden in vele gevallen niet meewerken, moet van een andere richting hulp komen, om de jeugd gelegenheid te bieden zo zuiver mogelijk uit te groeien. Niemand die werkelijk wil behoeft buitengesloten te blijven voor de ontwikkeling van geest en gemoed. Het ideaal dat de jeugd zich stelt, groeit uit de vorming van haar gedachten, de ontwikkeling der phantasie, de wijze waarop ze het volle leven ziet. Het boek daarbij kan een krachtig hulpmiddel zijn.”

Martha Dwi Susilowati